با این همه به نظر میرسد در چنین مناسبتی و در چنین شبی شایسته و لازم است که امکاناتی برای خوردن تدارک دیده شود تا بتوانند حداقل این یک شب را به آسودگی و در کنار هم به صبح برسانند.
هرچند چنین حرکت و اقبالی از سوی مسئولین دیده نمیشود و قیمت میوه و بهخصوص آجیل مخصوص این شب، سر به ثریا گذاشته و این شب دل انگیز را واقعا به شبی تبدیل کرده که در آن این بار ظلمت است که بر نور غلبه میکند! امید که مسئولین با اقدامی عاجل نگذارند که چنین شود.
باید توجه داشت که کارکرد پنهان شب یلدا ایجاد همبستگی ملی اجتماعی است چرا که این رویداد خانواده ها را به هم نزدیکتر کرده و از همه مهمتر نیازهای عاطفی افراد را نیز برطرف میکند. ضمن این که «یلدا» در ذات خود نوعی توجه به خانواده و دورهم جمع شدن و تقسیم و تسهیم خوراکی ها را هم به همراه دارد.
در شبی که نور و ظلمت در حال جنگ و ستیزند، مردم دونسل یا سه نسل یک خانواده، زیر یک سقف قرار میگیرند و در حالیکه آن بیرون و در دل شب تاریک، مبارزه نور و ظلمت در جریان است، با هم گفت وگو میکنند، قصه و مثل میگویند و میشنوند و از باقی مانده ذخیره خود برای فصل سرما، از میوه و خشکبار میخورند. و این یعنی دقیقا توجه و تاکید بر پیوندهای خانوادگی و در بعد گستردهترش، پیوندهای ملی، چرا که این ملاقات و دیدار و گردهمایی ها هنوز در اغلب خانههای شهر وروستای ما جریان دارد.
رسم های ملی در همه کشورها اهمیت ویژهای دارند. چرا که از طریق این رسوم، خرده فرهنگها در یک گروه بزرگ تر منسجم میشوند. در کشور ما، قومیتهای مختلف کرد، لر و بلوچ در گروهی بزرگ تر و با هویت ایرانی، با یکدیگر پیوند یافتهاند و در کنار تفاوت های قومیتی شان، با آیین های ملی مانند یلدا و نیز رسم و آیینهای مذهبی، هویتی یکسان مییابند. از همینجا اهمیت رسومی مانند یلدا مشخص میشود و باید در نظر داشت اگر این جشنهای ملی کارکرد را به عنوان ملی بودن از دست بدهند، انسجام جامعه هم دچار آسیب میشود.
بنابر این مهم است در نظر داشته باشیم که برای برپاداشت این آیین چندهزار ساله که در حافظه تاریخی مردم ثبت شده و قابل حذف شدن هم نیست، الزامات و امکاناتی لازم است که معیشت امروز مردم جوابگوی تهیه آنها نیست و لازم است مسئولین به سرعت وارد این مسئله شوند و شب یلدایی گوارا بر مردم سختی کشیده این سرزمین رقم بزنند.
- آذر فخری - روزنامه آفرینش؛ ۱۳۹۷، ۹، ۲۹
نظر شما